dijous, 28 d’octubre del 2010

Article interessant

Per a qui li interessi, he trobat un article molt interessant per internet en què parla de les dificultats d'aprenentatge dels nostres alumnes.

La conclusió que en podria extreure és que és important establir relacions en la família i l’escola per tal de “percebre, pensar i actuar en les dificultats d’aprenentatge” i, per això, és important recordar que cada sistema o subsistema és un escaló més de la cadena de interconnexions que ens connecta com a part d’un tot.
Us deixo l’enllaç on podeu llegir l’article on es tracten tots els aspectes de dificultats d’aprenentatges des d’una perspectiva sistemàtica. 

Observacions

Paral·lelament al treball del psicopedagog per copsar si l'alumna és susceptible de dictamen, per la meva banda vaig començar a passar-li les proves de processos cognitius relacionades amb la percepció i la memòria i algunes proves de nivell sobre el llenguatge, com són les proves d'expressió oral, expressió escrita, ortografia i comprensió lectora.
Començant pels processos cognitius i de forma molt resumida, hi ha una prova de percepció visual, una seriació progressiva, una de discriminació d'errors i unes proves de memòria visual i auditiva. El més destacat és la inseguretat que mostra constantment, ja que manifesta els seus dubtes contínuament demanant sí és correcte el que diu o no o fa preguntes abans de contestar. L'altre qüestió és que verbalitza en veu baixa i s'ajuda del dit per senyalar el paper constantment. També confessa que no li agraden els exercicis els quals requereixen una atenció i concentració constant. Tot i això, s'esforça i té ganes de fer-ho bé. Dir que en aquest sentit, tenint en compte les proves passades estaria a un nivell de cicle mitjà, ja que al passar-li unes proves de nivell superior, no se'n surt i té verdaderes dificultats i comet molts errors.
Pel que fa a l'expressió escrita i a l'ortografia, és incapaç de fer frases ben estructurades i menys fer un text. Al demanar-li què hi veia en un dibuix només fa frases soltes i deslligades les unes a les altres. Té moltíssimes faltes en ortografia natural, i evidentment en ortografia arbitrària. Comet omissions de lletres, n'afegeix on no toca, parteix paraules,... Aquí sí que és totalment evident que es troba en un nivell de Cicle Inicial. També s'observa com no agafa bé el llapis, està tensa i la seva postura corporal no és l'adequada. Quan se li passa el dictat, també se li ha de repetir moltes vegades ja que no està segura d'haver-ho sentit bé i les repeteix en veu baixa de forma sil·làbica. Una altra vegada, inseguretat en ella mateixa.

Per últim, pel que fa a l'expressió oral, mostra un cert infantilisme. M'explica un conte amb il·lusió però no para de jugar amb el llapis i la goma, i en cap moment no mira els ulls ni aixeca la vista. Hi ha poca cohesió en el text i les frases sovint són deslligades.

I bé, de moment això són les observacions vistes a la primera alumna. Ara falta acabar-li de passar unes proves de llenguatge i les de matemàtiques, així ja podré agrupar tots els resultats i començar per l'altra alumna. Altra cop, i el problema que ens trobem sempre, és la manca de temps, ja que no sempre estic lliure per agafar-la a ella sola una hora seguida.

Així doncs, un cop tingui tots els resultats i el psicopedagog emeti el dictamen, serà l'hora de pensar en actuar adequadament i segons les seves necessitats i si cal elaborar les ACI's o els PI's
De moment, jo continuo agafant aquestes dues nenes en petit grup per treballar les assignatures instrumentals 4 hores a la setmana.

Primers entrebancs

Bé, primer de tot, dir que el procés s'està allargant més del compte. Tal com vaig dir en l'anterior comentari, dimarts havia de venir el psicopedagog a acabar de passar-li les proves a la primera alumna, però resulta que estava d'excursió amb el grup classe i no va poder acabar de fer-li el diagnòstic. Això vol dir que haurà de passar una setmana més abans no faci el dictamen clar.
Penso que aquest és el gran problema que pateixen els centres educatius. En el cas de la meva escola, el psicopedagog només ve un cop per setmana i això fa que no pugui abastar el gran nombre d'alumnes que tenen necessitats educatives susceptibles de dictamen. Són poques hores i massa alumnes.
Així doncs, per part seva encara falten uns quants dies per saber exactament quin és el problema real de l'alumna, i després faltarà fer l'observació a l'altra alumna que també li segueixo el cas. Per tant, la primera fase s'allargarà més del que tenia previst en un bon començament.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

Article al Diari de Girona

Penso que aquest article és prou clar per veure com el sistema educatiu no és capaç d'abordar les necessitats dels alumnes catalans, i com el Departament, tot i penjar-se medalles, li falta molt per fer. És evident que sense els recursos necessaris i amb les retallades pressupostàries que ens regalen cada dia no podem treballar eficaçment per abordar les necessitats educatives dels alumnes que augmenten de forma substancial dia rere dia.

Valoració de les capacitats de les alumnes

Des de fa dies que he iniciat la primera part del projecte, que és la de valorar les capacitats de les dues alumnes.

Per una banda, vam fer una derivació al psicopedagog de l'EAP de l'escola, qui va agafar la primera alumna per fer un primer diagnòstic. Com que només ve un cop per setmana el treball s'està allargant, cosa que significa que jo també haig de tenir paciència a l'hora de portar a terme la fase d'intervenció. Són dues alumnes les que s'ha de mirar, així que encara queden dies perquè en faci un diagnòstic clar. D'altra banda, aquesta setmana jo també les agafaré per passar-los les proves de percepció i processos cognitius, així que treballem a dues bandes.
El primer dia que va agafar la primera alumna, ja va començar a treure'n unes conclusions que jo ja feia dies que em rondaven pel cap, cosa que em sento orgullosa perquè amb el que jo veia a l'aula també hi donava voltes sobre aquest tema i sembla que s'està confirmant.
La primera nena en qüestió sembla que té un trastorn d'aprenentatge greu, més que un retard cognitiu. Mostra un problema de focalització i de fixació ocular i el que és més important, mostra una lateralitat creuada; la mà esquerra sembla ser més predominant que la dreta. D'altra banda, té moltes dificultats amb la verbalització expressiva. En aquest sentit, demà acabarà de confirmar el dictamen.

Des de principi de curs que agafo aquestes nenes en petit grup en les àrees de matemàtiques i de llengua, on seguim el mateix que fan la resta de companys de l'aula, sempre mantenint la idea d'escola inclusiva. D'altra banda, he preparat uns materials de suport on treballem continguts molt bàsics i operacions bàsiques i problemes. Tot i això, fins que no tingui una idea clara del diagnòstic que tenen, no podré actuar amb uns materials òptims per elles i atendre-les adequadament segons les seves necessitats. La idea és que quan sàpiga realment l'arrel del problema elaboraré uns materials propis per elles de les matèries instrumentals ( ACI o PI), sense deixar de banda els continguts curriculars de l'aula.

Així doncs, si tot va bé, demà tindré el dictamen d'una d'elles i segons els resultats valorarem el treball a seguir.

Webs d'interés

Tot navegant per internet he trobat unes pàgines web molt interessants relacionades amb les dificultats d'aprenentatge, escriptura i lectura.
També les deixaré posades al lateral del blog perquè si algú li interessa sigui fàcil de trobar.

http://www.psicopedagogia.com/aprendizaje
http://www.xtec.es/dnee/satieee/9798/confegir.htm
http://www.ub.es/bid/12turiel.htm

Llibre interessant

Com tots sabem, el Google ens ofereix una eina molt útil al mostrar en el “google llibres” alguns dels llibres que ens poden interessar amb una part d'aquest escanejat. El llibre s'anomena "L'aprenentatge de la lectoescriptura des d'una perspectiva constructivista", de l'editorial Graó, i penso que és molt interessant aquest fragment que ens ensenya, sobretot per a mi personalment, ja que és un tema que tracto molt en el treball de les dues alumnes amb dificultats d'aprenentatge.

Si us interessa, doneu-hi una ullada.

llmes200902



dimecres, 20 d’octubre del 2010

Proposta metodològica



FASE 1 : Valoració de les capacitats de cada alumne.                                             

DURADA: 15 dies aproximadament.
Objectius:

-          Donar una avaluació global de les alumnes, a partir de l’elaboració d’unes proves que relacionen dades psicològiques amb altres de tipus pedagògic.
-          Obtenir un perfil individual en quant al seu grau de competència en cada una de les àrees instrumentals i dels seus possibles dèficits.

Destinataris: Alumnes de cinquè de primària

Àrees: Llengua i matemàtiques.

ACTIVITATS I CONTINGUTS

1.      Llengua: lectura, comprensió lectora, escriptura i ortografia.
2.      Matemàtiques: numeració, operacions o càlcul, raonament (problemes), mesures.

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

Proves de nivell sobre llenguatge

1.1 Prova d’expressió oral
1.2 Prova de lectura
1.3 Prova de discriminació auditiva
1.4 Prova d’expressió escrita
1.5 Prova d’ortografia
1.6 Prova de continguts dels nivells de llenguatge.

Proves de nivell de matemàtiques

2.1 Prova d’operacions
2.2 Prova de problemes
2.3 Prova de continguts de nivell
2.4 Prova de numeració

Proves de processos cognitius

3.1 Prova de percepció
3.2 Prova de memòria

INDICADORS D’AVALUACIÓ

Els indicadors dependran de cada tipus de prova, i els resultats es recolliran en graelles i taules d’observació.
Pel que fa al llenguatge, es tindrà en compte la pronunciació, la comprensió, la velocitat lectora, l’entonació, el ritme, entre d’altres. Pel que fa a matemàtiques, es tindrà en compte el reconeixement de números, la noció de quantitat, la mecànica de les operacions, els conceptes, la comprensió, entre d’altres.




FASE 2 :     Detecció de possibles dificultats mentals o físiques.        
                                                   
DURADA: unes tres setmanes, depenent del psicopedagog de l’escola.
Objectius:

-          Detectar les possibles dificultats que fan que tinguin el nivell baix tant a nivell mental com físic.
-          Copsar i conèixer a través de diferents àmbits ( família, tutors, i altres professionals) aspectes que puguin afavorir el baix nivell d’aprenentatge.
-          Revisar l’expedient acadèmic, fitxes d’entrevistes,... elaborades durant la seva escolaritat.

Destinataris: Alumnes de cinquè de primària

Àrees: Llengua i matemàtiques.

ACTIVITATS I CONTINGUTS
1-      Revisió de l’expedient acadèmic.
2-      Revisió d’entrevistes fetes durant l’escolaritat
3-      Proves provinents de l’EAP (WISC,...)

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

1-      Prova TALE
2-      Prova WISC
3-      Altres proves  que es considerien oportunes
4-      Entrevistes amb diversos agents involucrats en el seu procés d’ensenyament aprenentatge.

INDICADORS D’AVALUACIÓ
Barems de les proves
Recull de la informació obtinguda a través de les entrevistes i carpeta on hi ha tota la informació respecte la seva escolaritat.




FASE 3 :     Intervenció

DURADA: 2 mesos en fase de pràctiques, però amb un seguiment de tot el curs escolar.
Objectius:

-          Programar activitats adequades per tal d’aconseguir els objectius esperats (ACI’s, PI’s,...)
-          Organitzar el procés segons els resultats obtinguts en la segona fase.

Destinataris: Alumnes de cinquè de primària

Àrees: Llengua i matemàtiques, principalment, i altres àrees curriculars com poden ser el coneixement del medi social i natural, tècniques d’estudi,...


ACTIVITATS I CONTINGUTS
Lectura, raonament, comprensió, expressió,...
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

1-      ACI’S
2-      PI’S
3-      Adaptacions del material utilitzat en el seu grup classe tot seguint el concepte d’inclusió

INDICADORS D’AVALUACIÓ
Fer una avaluació contínua de les diverses àrees a través de l’observació diària, graelles o taules de control.


FASE 4 :     Valoració dels resultats i materials utilitzats.

DURADA: Finalitzat el primer trimestre.
Objectius:

-    Revisar el treball realitzat.
-          Valorar els resultats i els materials utilitzats.
-          Extreure’n conclusions i propostes de millora.

Destinataris: Alumnes de cinquè de primària

Àrees: Llengua i matemàtiques i altres àrees curriculars.

ACTIVITATS I CONTINGUTS

- Llengua: lectura, comprensió lectora, escriptura i ortografia.
- Matemàtiques: numeració, operacions o càlcul, raonament (problemes), mesures.

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

Proves de capacitat paral·leles a les que es van passar al començament del procés.

1. Proves de nivell sobre llenguatge

1.1 Prova d’expressió oral
1.2 Prova de lectura
1.3 Prova de discriminació auditiva
1.4 Prova d’expressió escrita
1.5 Prova d’ortografia
1.6 Prova de continguts dels nivells de llenguatge.

2. Proves de nivell de matemàtiques

2.1 Prova d’operacions
2.2 Prova de problemes
2.3 Prova de continguts de nivell
2.4 Prova de numeració

3. Proves de processos cognitius

3.1 Prova de percepció
3.2 Prova de memòria


INDICADORS D’AVALUACIÓ
Els indicadors dependran de cada tipus de prova, i els resultats es recolliran en graelles i taules d’observació.
Pel que fa al llenguatge, es tindrà en compte la pronunciació, la comprensió, la velocitat lectora, l’entonació, el ritme, entre d’altres. Pel que fa a matemàtiques, es tindrà en compte el reconeixement de números, la noció de quantitat, la mecànica de les operacions, els conceptes, la comprensió, entre d’altres.
D’altra banda, es tindrà en compte tots els fulls d’anècdotes i registres que s’hagin anat recollint durant el procés.

Supòsits teòrics

Trobem diferents enfocament teòrics que expliquen aquests fets, però sobretot em basaré en la concepció constructivista de l’ensenyament i l’aprenentatge realitzant un anàlisi dels seus principis contitutius tot i relacionant-los amb les teories psicològiques i pedagògiques de les quals provenen, com poden ser la teoria de la GESTALT, epistemologia genètica de Piaget, la teoria sociocultural de Vigotsky, la psicologia de la instrucció actual, la teoria de l’Assimilació d’Ausubal, els components individuals i els components afectius, relacionals i psicosocials del desenvolupament i aprenentatge i els factors psicosociològics, relacionals i contextuals implicats en l'aprenentatge, entre d’altres.
D’altra banda, es tindran molt en compte les teories de les Dificultats d’Aprenentatge, tant les fomentades en el retard maduratiu, les teories de base neuropsicològica, com les teories de base psicològica (Romero, Satz, Morris i Fletcher, Rourque i Hagen, destacant els més importants).

Descripció del tema del projecte

La meva intervenció en les pràctiques se centrarà en dues alumnes de cinquè de primària amb retards greus d’aprenentatge. En aquest cas, el centre juntament amb la mestra d’educació especial i la psicopedagoga creuen oportú que es faci un treball concret i individualitzat amb aquestes alumnes per tal que assoleixen les competències bàsiques. És per això que donen molta importància a la detecció real del problema i a la intervenció adequada dels casos en petit grup.

L'objectiu fonamental de les meves pràctiques és veure i utilitzar algunes eines bàsiques per a l'avaluació de les dificultats d'aprenentatge de les dues alumnes referides al llenguatge oral, la lectura i l'escriptura, la matemàtica i l'atenció i la motivació, així com a l'elaboració de programes d'intervenció educativa centrats en cadascuna d’aquestes dificultats.

Així, la meva tasca se centrarà en:

-          Elaborar una estratègia d'intervenció fonamentada a partir d'un marc teòric per a l'avaluació i la intervenció psicopedagògica davant les dificultats d'aprenentatge de les alumnes.
-          Sistematitzar un conjunt de criteris per identificar, delimitar i analitzar els diferents tipus de dificultats d'aprenentatge.
-          Adquirir coneixements i estratègies que permetin planificar, aplicar i valorar la resposta educativa adequada a les diferents dificultats d'aprenentatge en els diferents contexts de desenvolupament de les alumnes.
-          Elaborar material adaptat i recursos didàctics destinats a treballar les assignatures instrumentals amb aquestes alumnes.
-          Treballar les matemàtiques i  la lectoescriptura amb petit grup.
-          Assistir amb regularitat a les reunions de la CAD com a estudiant en pràctiques, a les coordinacions amb el psicopedagog de l’EAP i amb altres professionals externs al centre com poden ser psicòlegs, especialistes en TEA, en TGD, logopedes, entre d’altres.
-          Veure i conèixer més a fons altres casos susceptibles d’intervenció psicopedagògica.

Així doncs, el gran objectiu a assolir és que aquestes alumnes puguin acabar el Cicle Superior amb uns mínims curriculars, assolint tant com es pugui les competències bàsiques